Skip to main content

Mylogenics

Wat is Mylogenics

Mylogenics richt zich op het verkrijgen van een optimale balans in het bewegingsapparaat. Wanneer we te maken krijgen met een disbalans in dit systeem is er nog niet gelijk van alles aan de hand. Aangezien het lichaam zelf zorgt voor een optimale compensatie is het mogelijk dat een disfunctie al heel lang aanwezig is zonder voor klachten te zorgen. Wanneer het lichaam niet meer in staat is om verder te compenseren dan komen de klachten.

Een voorbeeld hiervan is een bilspier die niet goed functioneert. Zijn functie is o.a ervoor te zorgen dat we rechtop kunnen staan en is belangrijk bij lopen. Wanneer deze spier functie mist zal er dus ergens anders het verlies aan kracht en/of mobiliteit moeten worden opgevangen. Dit kan bijvoorbeeld plaatsvinden in de rug en/of de hamstring die allebei ook een strekfunctie in ons lichaam hebben.

Na verloop van tijd raken deze structuren echter overbelast en zullen op den duur zelf een probleem krijgen door overbelasting. We komen dan bij de arts en zeggen dat we last hebben van de rug of stijve hamstrings. In feite hebben we daar helemaal geen probleem, maar is dit de plaats waar het lichaam het oorspronkelijk probleem (zwakke bil) probeert op te lossen zodat wij door kunnen lopen. Veel therapeuten zijn geschoold om dan de plaats waar het probleem wordt aangegeven (rug/hamstring) lokaal te gaan behandelen. Op deze manier wordt er dus een secundair probleem behandeld en zal er nooit een oplossing voor het echte probleem komen. We moeten zoeken naar de zwakken schakel in de keten (bil) en dit probleem oplossen waardoor de bijkomende klachten als rug en hamstring worden verholpen.

De behandeling

Tijdens de behandeling onderzoek ik de functie van spieren, peesplaten, pezen, banden, zenuwen en factoren als spanning en beweging van de betrokken structuren. Wanneer ik een afwijkend structuur tegenkom kan ik deze gelijk behandelen waarna de functie nogmaals wordt hertest. Door te kijken naar hoe iemand beweegt en individuele structuren te testen op mobiliteit en kracht kan ik zeer goed inzicht krijgen waar het probleem in de keten zit. In het voorbeeld van de bilspier zou het kunnen dat door een verkleving de bilspier niet meer goed kan verlengen en verkorten. Dan kan hij dus ook niet meer goed aanspannen (verkorten) en ontspannen (verlengen), kortom zijn functie is beperkt. Dit laat zich meten door verminderde kracht en mobiliteit. Wanneer de oorzaak van het probleem is geïdentificeerd, is het ook mogelijk om gericht hier wat aan te doen. Dit is slechts een simpel voorbeeld, maar het is duidelijk dat compensaties van het lichaam veel verschillende stadia kennen en per individu verschillen.

Bij vrijwel alle klachten kan ik gebruik maken van muscle activation technieken waarmee bereikt wordt dat een spier weer optimaal kan aanspannen door een betere input en impulsverwerking vanuit het zenuwstelsel. Een spier heeft vervolgens daadwerkelijk meer kracht en dit wordt door het lichaam behouden wanneer er in deze situatie wordt bewogen. Daarnaast maak ik veel gebruik van myofasciale (spier/bindweefsel etc) release technieken. Als weefsels niet meer vrij langs elkaar heen kunnen bewegen op basis van verklevingen kan er een probleem ontstaan. Mobiliteit wordt beperkt en ook de functie van spieren wordt hierdoor beïnvloed. Met deze techniek zorg ik ervoor dat de mobiliteit van het weefsel weer optimaal wordt. Hierdoor kunnen gewrichten, spieren, zenuwen gelijk weer beter hun werk doen en het geeft direct resultaat. Iemand met een schouder die geblokkeerd zit op basis van een verkleving en daardoor inklemmingsverschijnselen heeft (pijn tijdens bewegen), kan na een behandeling weer vrij bewegen, omdat de verklevingen zijn opgeheven.

Mijn ervaring is dat het voor iedereen een verschillend behandeltraject is en het daarom niet mogelijk is een gestandaardiseerd protocol voor een klacht te kunnen gebruiken. Wel vind ik het belangrijk dat mensen inzicht krijgen in wat er “fout” gaat in de keten, daarom informeer ik je tijdens een behandeling uitgebreid over wat er aan de hand is wat je kunt verwachten.

Contact

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kun je contact opnemen via info@danishdynamite.nl of bel Tina op 06-52716040.